Руското и германското правителство подписаха днес инициатива за насърчаване на икономическата ефективност - първото такова споразумение между страните от години, предаде ДПА.

Макар отношенията да остават обтегнати заради украинския конфликт, Русия и Германия подобриха икономическите връзки през последната година включително по повод разширяването на газопровода "Северен поток".

Обикновено нерешените въпроси са болна тема, каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер след като подписа документа с руския си колега Максим Орешкин.

Документът, подписан на руския международен икономически форум в Санкт Петербург, цели да бъде създадена благоприятна среда за развитие на икономическата дейност между Русия и Германия.

По думите на Алмайер икономическите отношения между Русия и Германия през последните две години са се подобрили, но е необходимо съществено да се стабилизират, предаде ТАСС.

Алтмайер е първият германски икономически министър, който присъства на форума след началото конфликта в Украйна преди пет години. Той намекна, че санкциите на ЕС срещу Русия ще останат толкова дълго, колкото продължи конфликтът.

Украйна критикува разширяването на "Северен поток", пренасящ руски газ до Германия, понеже подкопава санкциите.

Конфликтите доведоха до огромно намаляване на растежа в европейско-руските отношения, каза Алтмайер.

Искаме да засилим сътрудничеството колкото се може повече, допълни той.

Той припомни неотдавнашното откриване на завод край Москва от автомобилостроителя Даймлер (Daimler).

Има огромни инвестиционни проекти на други германски компании, допълни Алтмайер, без да даде подробности. По думите му германските инвестиции в Русия ще получат необходимата сигурност. /