Администрацията на американския президент Джо Байдън ще лиши Русия от статута й на "най-облагоделествана нация" заради инвазията в Украйна, съобщи на пресконференция председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси, цитирана от Ройтерс.

Президентът Байдън потвърди новината и лично обяви, че САЩ забраняват вноса на алкохол, диаманти и морски продукти от Русия, както и износа на луксозни стоки за Русия. Забраната влиза в сила от днес.

Статутът "най-облагодетелствана нация" e термин от международната търговия, който се отнася до отношенията между две държави и дава търговски привилегии при износа и вноса на стоки, обясни Байдън в специално изявление.

"Отнемането на този статут ще затрудни изключително много Русия в правенето на бизнес със САЩ. Когато го правим в компанията на още половината свят, това ще удари много сериозно руската икономика, която бездруго пострада вече доста сериозно", подчерта американският президент.

Очаква се и останалите страни членки на Г-7, както и Европейският съюз да последва тази стъпка, което означава, че на руските стоки ще бъдат наложени нови, по-високи мита.

По думите на Байдън САЩ и Г-7 ще направят нужното, така че Русия да не може да получава финансиране от МВФ или Световната банка. Според американския президент наложените санкции и ограничения на вноса и износ поставят руската икономика на колене.

Белият дом ще издаде изпълнителна заповед, която ще забрани всякакви бъдещи американски инвестиции в който и да е сектор на руската икономика.

CNN съобщи по-рано, че двупартийните преговори в Сената се оформят, за да се предприемат по-агресивни действия по отношение на търговския статут на Русия. Стъпката идва след приемането от Камарата на представителите законопроект, забраняващ вноса на руски петрол, природен газ и въглища в САЩ.

По-ранната версия на законодателството включваше разпоредба, която ще преустанови постоянните нормални търговски отношения за Русия и Беларус. Но Белият дом изрази загриженост относно тази част от законопроекта и в крайна сметка тя беше редактирана.