Свързаността е изключително важен фактор за икономическо и социално развитие, тази свързаност, нейното развитие като обща мрежа, е правопропорционално и на стандарта и качеството на живот. Това заяви президентът Румен Радев, който откри днес конференцията "Инициатива "Три морета" - единство, иновации, свързаност", предаде БТА.

"Тази инициатива се роди като ефективен инструмент за постигане на по-добри параметри на регионално сътрудничество, за постигане на по-висок икономически ръст, социално и икономическо сближаване с нашите партньори от Западна Европа чрез много по-добра свързаност - транспортна, енергийна и дигитална", отбеляза държавният глава. Най-важната свързаност е да съберем заедно научния и изследователски потенциал на нашите млади хора, допълни Радев.

В този контекст министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова заяви, че е дълбоко убедена във визията, целите и идеите на идеята "Три морета".

Министърът на икономиката Кирил Петков акцентира, че инициативата е важна, защото трите морета в статистика означават означават население от 112 милиона души, малко над два трилиона БВП, което значи, че тези 12 страни са огромна икономическа възможност за всички.

Той отбеляза, че трите основни стълба на инициативата - транспортната, енергийна и дигитална свързаност, се припокриват и даде пример за транспортна и дигитална свързаност това, че българските сървъри са тези, които изчисляват самолетните билети на Китай.

Петков каза, че задачата на форума е да допринесе за връзка между участниците в събитието по продуктивен за бизнеса начин. Ако това успеем да направим, аз се надявам, че тази инициатива ще е практична, ползотворна и успешна на високо политическо равнище и на бизнес и икономическо ниво, допълни министърът. Той отбеляза, че транспортната свързаност е основополагаща за постигането на икономическите цели за страните по инициативата.

Инициативата "Три морета" има три основни стълба - енергетика, транспорт и дигитална свързаност, като тази година тя се провежда под българското председателство. В нея участват 12 страни: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чехия, разположени на три морета - Балтийско, Адриатическо и Черно море.