Инвестиционният фонд към Инициативата "Три морета" доказа своята ефективност, като реализира първите си инвестиции в ключови сектори за свързаността в региона - енергетика, транспорт и дигитализация. Високата добавена стойност е основен приоритет при избора на проекти, за да се привличат повече инвестиции.

Това е заявил държавният глава Румен Радев при срещата си днес с председателя на Инвестиционния фонд към Инициативата "Три морета" Беата Дашинска-Музичка и представители на Полската банка за развитие, съобщават от прессекратариата на президента. В срещата на "Дондуков" 2 е участвал и служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Срещата е в рамките на българското домакинство на Инициативата "Три морета", като на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата президентът Румен Радев ще бъде домакин на Шестата среща на върха на инициативата, в която ще се включат държавни глави и ръководители на делегации от 12-те държави участнички и стратегическите партньори - САЩ, ЕК и Германия. По време на събитието ще се състои и мащабен бизнес форум с над 400 представители на българския и международния бизнес, посочват от президентството.

Страните, участници в Инициативата "Три морета", споделят общи цели и визия за успех в привличането на инвестиции в нашия регион, е подчертал Румен Радев и е отбелязал, че активната дейност на Инвестиционния фонд е решаваща стъпка за трансформирането на Инициативата от политически диалог в двигател на реални действия за финансиране на ключови проекти в областта на свързаността.

Дейността на Фонда и на държавите, участващи в Инициативата "Три морета", за привличането на средства от частния бизнес, присъединяването на партньори от трети страни и засилване на диалога с международните финансови институции за реализация на общите цели в областта на свързаността, също са били във фокуса на разговора.

Българският държавен глава е откроил значението на прозрачността при функционирането на Инвестиционния фонд, както и на следването на ясни процедури при избирането на проекти, които да получават финансова подкрепа, за да се затвърждава доверието на бизнеса.