Румънският президент Клаус Йоханис поиска от правителството, ръководено от премиера Виорика Дънчила, да вземе спешни мерки за спиране на разпространението на африканската чума по свинете и критикува кабинета, че досега се е оказал неспособен да се справи със ситуацията, предаде Медиафакс.

"Заради неправилния начин, по който беше управлявана тази кризисна ситуация, правителството на Социалдемократическата партия (СДП) тласна местните производители до ръба на фалита. В момента в Румъния има над 700 огнища, разпространени в 10 окръга на страната, включително в Илфов (който обгражда Букурещ-бел.ред.), а броят на огнищата нараства застрашително", посочи държавният глава.

Той изтъкна, че африканската чума по свинете причинява щети в размер на милиони евро, загуба на хиляди работни места, както и на важни търговски възможности за Румъния. Президентът посочи, че големите ферми в югоизточната част на страната са на път да бъдат унищожени.

Йоханис поиска от правителството да предприеме спешно всички необходими мерки, чрез които да се спре нарастването на броя на огнищата на африканска чума по свинете.

"Настоящото състояние на нещата показва, че правителството е неспособно да управлява ситуацията със свинската чума, която има много тежки последици за румънската икономика. Също толкова сериозен е и фактът, че отговорните власти не са информирали производителите и населението своевременно по отношение на риска от разпространението на вируса", посочва президентът.

"Заето с борбата с правосъдието с цел да го подчини, управлението на СДП забрави да се бори с африканската чума по свинете - най-големия бич, с който се сблъсква румънската зоотехника досега", подчерта държавният глава.

Готова е оградата по българската граница

Завърши строежът на оградата по румънско-българската граница за превенция срещу навлизането на животни, заразени с вируса на африканска чума по свинете. Остава да бъде добавена бодливата тел навсякъде.

Само преди дни румънските власти обявиха, че от заразата е поразена най-голямата свинеферма в страната със 140 000 животни, които сега трябва да бъдат премахнати.

Това се случва само на 50 км. от българската граница.