Сред централните теми на румънските вестници днес е изявление на министъра на финансите Еуджен Теодорович. Министърът съобщи, че ще инициира законопроект, който да предвижда глоби за журналисти, които цитират в своите информации "непроверени" изявления. В. "Зиарул финанчиар" уточнява, че министърът се е разсърдил на медиите, които цитираха през последните дни изявления на сенатора от опозиционната Национално-либерална партия Флорин Къцу.

"Зиарул финанчиар" припомня, че сенаторът, който е бивш банкер и е най-добрият икономист на опозицията, постави под съмнение данни за бюджетния дефицит на Румъния, оповестени в края на годината от Дариус Вълков - икономически съветник на премиера Виорика Дънчила.

Вълков съобщи, че бюджетният дефицит през 2018 г. възлиза на 2,92 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), но, нали бяха празници, никой не го попита откъде разполага с тези данни, при положение че фискалната година приключва на 25 януари и в края на годината, когато някои плащат задълженията си към държавата, други ги отлагат, а трети фалират, много неща могат да се променят.

Сенаторът либерал Флорин Къцу постави под съмнение цифрата, обявена от Вълков, и заяви, че от министерството на финансите се опитват да манипулират данните, пише "Зиарул финанчиар".

Тогава министърът на финансите не реагира на казаното от сенатора, който има имунитет за изявления, а срещу медиите, които цитираха тези думи, както и апропо изявленията на Вълков. "Не зная дали медиите имат задължение по закон да проверяват предварително информациите и след това да ги публикуват, но ще проверя лично това, и ако няма закон, ще предложа аз промяна, включително глоба", заяви финансовият министър.

"Зиарул финанчиар" отбелязва, че журналистите проверяват информацията чрез няколко източника тогава, когато тя не е публично изявление. Министърът на финансите обаче иска глоби за журналисти, които цитират публични изявления, направени от политици, очевидно на тези от опозицията, коментира вестникът и отбелязва, че същевременно финансовият министър не е поискал "разследване" дали изявленията на Дариус Вълков са коректни, а не обикновена манипулация, при положение че данните са засекретени.

Вестникът припомня, че когато Еуджен Теодорович бе министър на европейските фондове обеща Румъния да започне да усвоява средствата от финансовата рамка за периода 2014-2020 г. още на 1 януари 2014 г. Оттогава изминаха пет години, а степента на усвояване е 14 процента от общия размер на кохезионните средства от 23 милиарда евро. "Трябва ли сега журналистът, който е цитирал обещанието на г-н Теодорович да бъде глобен?", пита риторично вестникът и дава още примери.

Вестникът припомня, че преди около два месеца финансовият министър поиска да ограничи правото на румънците на работа в чужбина до определен период.

"Зиарул финанчиар" задава също въпроса защо министърът е поискал оставката на шефа на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) Йонуц Миша, при положение че според данните на Вълков бюджетният дефицит е под три процента от БВП.

Румънските вестници съобщават, че по искане на финансовия министър премиерът Виорика Дънчила е освободила вчера от длъжност Йонуц Миша и е назначила за нов шеф на НАДА Михаела Трикулеску.