Българските хотелиери са се адаптирали към условията на пандемията и правят трудни за отхвърляне оферти за румънците, казва в интервю за сайта Зиаре Лучиан Бадирча, изпълнителен директор на ИРИ Травел, основния румънски туроператор с дестинация България.

Намаленията на цените с 45-50 процента на хотелите с 5 звезди показва силното желание на българите да приемат туристи в този период, а да се радваш на ваканция за цялото семейство само за 500 евро е истински изгодна оферта, коментира изданието.

"Всички дискусии за карантина и изолация, ако идваш от България, попълване на декларации и дълго чакане на границата или че българите няма да те приемат, са неверни. Противно на тази кампания от фалшиви новини, която върви от няколко седмици по всички медийни канали и социални медии, предназначена да изплаши хората, румънците ходят и започват да ходят във все по-голям брой на море в България", заяви Бадирча.

Той казва, че българите са направили "специални, абсолютно невероятни оферти" за намаление от 45-50 процента при 5-звездните хотели.

"Хората ходят на ваканции дори повече, даже имаме нови резервации (...) И това е защото хотелите с 5 звезди в България имат цени на хотели с 3 звезди. От своя страна хотелите с 4 звезди също предлагат намаления с 25-30 процента на цените. Говорим за хотели с режим ол-инклузив и ултра ол-инклузив", посочва директорът на ИРИ Травел, като отбелязва, че хотели, които до миналата година са били недостъпни за румънците, сега предлагат доста изгодни варианти.

Най-търсените черноморски курорти сред румънците продължават да бъдат Албена, Златни Пясъци и Слънчев бряг, а туристите са доволни, че тази година курортите не са така препълнени като преди.

"Имаме много туристи, които се върнаха от България с положителни впечатления, тоест доволни от начина, по който хотелите са били организирани от гледна точка на мерките срещу Ковид-19, а ресторантите работят толкова добре, колкото и преди", посочва, Бадирча, като добавя, че чадърите и шезлонгите на плажа също са поевтинели.

"Не очаквам България и Гърция да блокират Румъния от гледна точка на туризма. В момента мнозинството от туристите в България са румънци и не биха си позволили да ни блокират, защото биха вкарали във фалит крайбрежието си. Нещо повече, ако отидете на (гръцкия) остров Тасос, ще видите, че има само румънци там. Тук-там можеш да видиш по някой сърбин, останал отпреди налагането на ограниченията за тях", коментира още представителят на туроператорската фирма.

Морските курорти се пълнят

Близо 50% от хотелите на "Златни пясъци" отвориха врати и посрещнаха първите си туристи, докато само преди седмица хотелите в курорта бяха пусти. Гостите са предимно румънски туристи, но се увеличават тези от Германия и Полша, показва репортаж на БНТ.

Туристите са доволни, че хотелите спазват високи противоепидемични мерки. Казват, че са притеснени заради коронавируса, но са проучили нещата у нас и се чувстват в безопасност, а и цените били добри.

"От около десетина дни резервациите се раздвижиха и заетостта ни е средно около 50%. Основно пакетите, които в момента се продават са: четвъртък, петък, събота и неделя. Румънците, които идват при нас, гледат времето и си правят резервации в последната минута. Има анулации, но те са незначителни в момента", коментира Яница Константинова, управител на хотел в курорта.

Надява се сезонът да бъде добър, макар и да не достигнат миналогодишната заетост.

На юг плажовете също се изпълниха с почиващи през уикенда.

Дали от бранша обаче са оптимисти за летния сезон, след като над 40 от големите хотели в "Слънчев бряг" отвориха врати?

Хотелиери обясниха, че в началото е имало много канселации, но сега са обнадеждени, защото пък имало бум на резервации за края на юли.

В южния ни курорт даже имало хотели с пълна заетост и няма къде да настанят желаещите да почиват.

Българи, румънци и германци са основните групи туристи, които очаква и курортният комплекс "Албена" през този труден сезон. В комплекса ще бъдат реализирани около 500 000 нощувки при обичайните 1 500 000-1 600 000, прогнозират от управата на курорта. Според тях в първите дни на август ще стане ясно доколко добър или лош ще бъде сезонът. "Албена" е посрещала туристи и до 15-20 октомври, така че удължаването на сезона няма да бъде прецедент, още повече че много спортни отбори са отложили състезания и други събития в комплекса за края на септември.