Румъния ще има нужда от 30 милиарда евро годишно, за да удвои пенсиите до 2022 г., както иска управляващата левица, според проектозакон, финализиран днес от социалдемократическото правителство, но преценяван като трудно осъществим от анализаторите, предаде АФП, цитирана от БТА.

За да осъществят това обещание, властите ще трябва да отделят еквивалента на 11 процента от брутния вътрешен продукт за плащане на пенсиите, на фона на 6,7 процента в момента, но премиерът Виорика Дънчила увери, че това "няма да създаде проблем".

Средната пенсия в момента достига 240 евро на месец и е една от най-ниските в рамките на ЕС.

Никакъв нов данък няма да се въвежда, заяви министърът на труда Лия Олгуца Василеску, според която редовното увеличение на брутния вътрешен продукт ще генерира допълнителни приходи, които ще позволят да се покрият тези разходи.

Но анализаторите са скептични, докато Румъния вече изпитва трудност да поддържа бюджетния дефицит под границата от 3 процента.

"Една икономика не функционира никога според планирания най-оптимистичен сценарий", заяви за АФП Аурелиан Докия, икономист към БРД-Груп Сосиете Женерал. "Всички са съгласни, че трябва да се коригират неравенствата, но новият проект е твърде амбициозен и поражда силни съмнения по отношение на неговото финансиране", отбелязва той.

Това мнение се споделя и от Димитру Костин, отговорен представител на синдикалната конфедерация Национален синдикален блок. Той приветства увеличаването на покупателната способност, което би донесъл този проектозакон, но подчертава, че не е виждал "нито един сериозен анализ за финансовата му осъществимост".

Румъния регистрира през 2017 г. рекорден растеж от 6,9 процента, стимулиран от потреблението на домакинствата на фона на увеличения на заплатите и намаления на данъците. Тя разчита на растеж от 5,5 процента за тази година и 5,7 процента за 2019 г.

Но Международният валутен фонд преразгледа вчера към понижение собствената си прогноза за растежа на страната - 4 процента за тази година /на фона на 5,1 процента по-рано/ и 3,4 процента за 2019 г.