Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович заяви днес, че страната се нуждае от един милиона работници, съобщава информационният сайт Зиаре и БТА.

На конференция в Букурещ, посветена на ситуацията с трудовата заетост в Румъния, министърът посочи, че 4,5-5 милиона румънци са заминали да работят в чужбина, а също така има и много румънци, които работят на черно. "В момента на Румъния са й необходими един милион работници, което е много, ужасно много", каза министърът.

Тази седмица министърът за румънците в чужбина Наталия Интотеро обяви официална статистика, според която около 9 700 000 румънци живеят и работят извън границите на страната. Интотеро подчерта, че причините за емиграцията са корупцията, слабото качество на политическата класа и бедността.

Финансовият министър Еуджен Теодорович отбеляза, че някои мерки, предприети от властите, са успели да върнат румънски работници в родината, като даде пример със сферата на строителството.

Министърът изрази разочарование от нежеланието на някои европейски страни въпросът за трудовата заетост да влезе в дневния ред на ЕС. "Ние ще инвестираме, ще подготвяме работна сила в Румъния и лека-полека останалите страни ще ги привличат неконкурентно от общия пазар на труда. Извън Румъния и извън десетте страни, които изпращат работна сила в Европа, никой няма интерес да постави този въпрос на масата", коментира министърът.