Румънският премиер Лудовик Орбан обясни на близо двучасова пресконференция снощи какви мерки ще бъдат предприети след 15 май, когато страната ще излезе от състоянието на извънредно положение и ще влезе в състояние на тревога, както съобщи по-рано вчера президентът Клаус Йоханис, пишат румънските издания, цитирани от БТА.

Орбан представи и отчет за дейността на правителството за изминалите шест месеца от встъпването му в длъжност. Той подчерта, че "за разлика от прогнозите на някои анализатори за срив на икономиката, нещата стоят малко по-добре, отколкото очаквахме".

Премиерът каза, че след 15 май започва постепенно рестартиране на икономиката. Хотелите ще отворят, но ресторантите, баровете и кафенетата ще останат затворени. Ще бъдат облекчени условията за напускане на жилището и ще бъдат разрешени някои пътувания извън населеното място, обясни Орбан, цитиран от в. "Адевърул".

Търговията ще се отвори, с изключение на моловете, ще започнат работа фризьорските и козметични салони и зъболекарските кабинети. Хората ще могат вече да ходят на планина, но ще трябва да си носят кафето в термос, добави още премиерът. По думите му заведенията с маси на открито вероятно ще могат да започнат работа от началото или средата на юни.

Той каза, че близо 1,3 милиона румънци са се върнали в страната от края на февруари, а около 350 000 от тях имат нужда от работно място, пише в. "Гъндул". Държавата е плащала обезщетенията за техническа безработица на 570 000 служители през изминалия период. До края на април е одобрено спирането на плащането на вноските по кредитите на 40 000 физически и юридически лица, а около 200 000 са поискали подобно облекчение. Над 50 000 фирми са кандидатствали по програмата ИММ Инвест, която позволява на малките и средни предприятия да получат кредити за инвестиции или за работен капитал, гарантирани от държавата.

Орбан отново увери, че правителството "със сигурност" ще увеличи пенсиите през есента, пише "Адевърул". На въпрос дали увеличението ще бъде с 40 процента от септември, както беше планирано, или се обсъжда по-малък процент, Орбан не даде категоричен отговор. "Ще вземем всички решения в зависимост от развитието на икономическата ситуация и бюджетните ресурси, с които разполагаме, и най-вече в зависимост от прогнозите, които ще бъдат направени", посочи премиерът.