Румъния е платила за покупката на още три балистични системи Пейтриът от Съединените щати, като първата система се очаква да стане функционална през 2020 г., съобщи министърът на отбраната Михай Фифор, цитиран от Медиафакс.

Румънското правителство е подписало договор с американската армия и е превело необходимите средства към правителствените институции на САЩ за покупката на още три системи за противовъздушна и ракетна отбрана Пейтриът. 

"Румъния купува най-модерната, успешна и ефективна тактическа балистична система в света", заяви Майк Елисън, мениджър в американската компания "Рейтиън".

Както и в случая с първата система Пейтриът, договорът за която беше сключен през месец май, новите балистични системи са поръчани посредством отдела за продажби на американското министерство на отбраната, уточни компанията.

Румънският министър на отбраната Михай Фифор потвърди, че е извършено плащането за трите нови системи земя-въздух Пейтриът. 

"Чрез покупката на тези три нови системи, които се добавят към договорената през ноември 2017 г., се финализира първият етап от оборудването със системи Пейтриът, като четирите системи ще влязат на въоръжение в румънските военновъздушни сили от втората половина на 2019 г., а първата система се планира да бъде в оперативна готовност в средата на 2020 г.", написа във Фейсбук министърът.

През 2017 г. Румъния подписа договор със САЩ за покупката на седем ракетни системи Пейтриът на стойност 3,9 милиарда долара.