Британската промишлена група Ролс-Ройс (Rolls-Royce) съобщи, че ще се наложи да съкрати най-малко 9000 души, за да спести 1,3 милиарда британски лири (1,59 милиарда долара) годишно на фона на кризата в авиационния сектор заради пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Закриването на работни места ще бъде най-вече в гражданското авиокосмическо подразделение, уточни компанията, която е започнала консултации с профсъюзите.

Освен това Ролс-Ройс може да затвори някои от заводите си като част от програмата за съкращаване, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Уорън Ист.

На въпрос дали съкращенията могат да доведат до затварянето на заводи той отговори в ефира на Би Би Си: "Преразглеждаме присъствието си, тъй като очевидно като свиваш дейност под някакво равнище, става неикономично, така че е възможно".

Британският министър на правосъдието Робърт Бъкланд заяви, че Великобритания ще потърси начини как да помогне на служителите на Ролс-Ройс.

Ще трябва да работим с работодателя, за да потърсим възможности, каза той.

Всички ние ще насочим вниманието си не само към Ролс-Ройс, но към целия сектор, допълни Бъкланд.

Ролс-Ройс е един от най-големите производители на самолетни двигатели в света. В компанията работят 52 000 души, от които 23 000 са във Великобритания.