Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще продава своя петрол и ще заобикаля с гордост възобновените санкции на САЩ, насочени срещу жизненоважните за страната енергиен и банков сектор, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Америка иска да сведе до нула продажбите на ирански петрол. Обявявам, че ще заобикаляме с гордост вашите незаконни и несправедливи санкции, тъй като те противоречат на международното право", изтъкна Рохани в телевизионно изявление.

Шест месеца след като изтегли САЩ от международното ядрено споразумение за Иран от 2015 година, американският президент Доналд Тръмп възстанови от днес още по-драстични санкции срещу иранския петролен и финансов сектор - ограничения, които бяха отменени по време на управлението на Барак Обама.

"Намираме се в състояние на икономическа война и ще се изправим срещу една власт на заплахи. Не мисля, че досега в американската история е имало в Белия дом някой, който толкова много да нарушава международното право и международните конвенции", допълни Рохани