Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман Ас Сауд даде вчера началото на Близкоизточната зелена инициатива, която по думите му цели да осигури 39 милиарда риала (10,4 милиарда долара) за инвестиционен фонд и проект за чиста енергия като част от усилията да се намалят въглеродните емисии на региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Принц Мохамед каза, че кралството, което е водещият световен износител на петрол, ще осигури 15 процента от средствата и ще работи с други страни и фондове за развитие, за да финансира и реализира инициативите.

"Като част от водещата роля на кралството в развитието на енергийните пазари, ще работим за създаването на инвестиционен фонд за решения за въглеродните емисии в кръговата икономика в региона и инициатива за предлагането на чиста енергия, с която да се подпомогне изхранването на над 750 милиона души по света", отбеляза принцът.

Когато плановете за Близкоизточната зелена инициатива бяха оповестени за първи път през март, принц Мохамед бин Салман заяви, че тя цели да намали въглеродните емисии в регионалната въглеводородна промишленост с 60 процента и да се пребори с напредването на пустинята в един от регионите в света, в който водата недостига, чрез засаждането на милиарди дървета.

Не бе оповестена информация за размера на инвестициите в Близкоизточната зелена инициатива.

Саудитска Арабия обяви, че собствената й програма за зелена инициатива ще включва инвестиции за над 700 милиарда риала (190 милиарда долара) до 2030 година.

В края на миналата седмица принц Мохамед бин Салман обяви ангажимент кралството да стане въглеродно неутрално до 2060 година. Бахрейн пое същия ангажимент, а ОАЕ обявиха, че ще постигнат тази цел до 2050 година, припомня Ройтерс.