Саудитска Арабия обяви инвестиционен план на стойност 12 трилиона риала (близо 3,2 трилиона долара или 2,7 трилиона евро), за да стимулира частния си сектор до 2030 година. Това е част от усилията на кралството да диверсифицира икономиката си, която е изключително силно зависима от петрола, предаде Франс прес.

Новината, съобщена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, идва на фона на повишена безработица и сериозни икономически затруднения, предизвикани от пандемията от Ковид-19 и поевтиняването на петрола.

Инвестициите в националната икономика би трябвало да нараснат до 12 трилиона риала до 2030 година, заяви престолонаследникът в реч, излъчена по държавната телевизия.

Тази сума включва 3 трилиона риала (близо 800 милиарда долара или 682 милиарда евро) от Фонда за държавни инвестиции (PIF).

"Новата програма "Шарик" (Shareek - партньор) ще помогне на частния сектор да създаде стотици хиляди нови работни места и ще увеличи приноса на частния сектор към (брутния вътрешен продукт) с до 65 процента до края на десетилетието", заяви принцът, цитиран от "Ал Джазира".

Освен това 24 от най-големите саудитски компании, сред които и петролният гигант Арамко (Aramco), ще внесат 5 трилиона риала (1,13 милиарда евро), допълни принцът на виртуален брифинг.

Принц Мохамед отбеляза, че правителството е помолило най-големите участващи в плана фирми да намалят дивидентите си, за да увеличат капиталовите разходи.

"Това ще доведе до растеж на компанията, така че акционерите ще притежават повече пари. В замяна на това саудитското правителство ще им помогне с регулации, повече субсидии и други стимули." Принцът бе категоричен, че дивидентите за притежаващите акции в Арамко, които се котират на местната борса от 2019 г., ще останат стабилни.

"Обещахме им това и ще изпълним това обещание", каза той. Саудитското правителство все още притежава 98 процента от компанията.

Финансовият министър Мохамед ал Джадаан заяви пред агенция Ройтерс, че 24-те компании, повечето от които публични, ще инвестират два трилиона риала (533 млрд. долара) до 2025 г. наред със споменатите три трилиона риала до 2030 г. PIF е акционер в повечето от тях, добави той.

Джадаан изтъкна, че държавата ще предложи подкрепа, включително облекчени заеми от саудитските институции за развитие и данъчни стимули в свободни зони, в съответствие с насоките на Световната търговска организация.