Мнозина чуждестранни работници в Австрия ще бъдат засегнати от орязване на детските надбавки, ако децата им живеят в родните им страни, а не в Австрия с тях. Това предвижда проектозакон на австрийското правителство, представен днес, предаде ДПА.

Ако законът бъде приет от парламента, социалните плащания ще бъдат намалени за работници от страни с по-нисък жизнен стандарт, а плащанията за граждани на страни с по-висок жизнен стандарт ще се повишат.

Така новата политика ще нанесе удар върху работници от източноевропейски страни като България, Унгария и Словакия.

Унгарците например, които получават по 172 евро (207 долара) на дете, в бъдеще ще получават само около 78 евро (94 долара).

Консервативният министър на семейството към федералното канцлерство Юлиане Богнер-Щраус посочи, че законът ще намали държавните разходи с над 100 млн. евро годишно.

"Тези средства ще бъдат използвани за децата на Австрия", заяви тя след заседанието на кабинета.

През 2016 г. Австрия е отпуснала 273 млн. евро социални плащания за около 130 000 деца в страни от ЕС и Швейцария, което се равнява на около 7 процента от общите разходи на Виена за детски надбавки.

Европейската комисия заяви, че ще разследва дали австрийската политика е дискриминативна срещу работници от други европейски страни.

"Очакваме нашият правен възглед да надделее", каза транспортният министър Норберт Хофер.