Експерти смятат, че икономиката на Тръмп ще се забави драстично през следващата година преди евентуална рецесия през 2020 г. 

Икономическият растеж на най-голямата световна икономика се ускори през 2018-та година, до голяма степен благодарение на намалението на данъците. Този фактор обаче, ще изчерпа ролята си през следващата година, а ръстът ще се върне към дългосрочния си темп от 2% на година, смятат анализатори.

Средните очаквания на икономистите, включително и на Фед е за ръст на щатската икономика от 2.4% през следващата година.

По-бавният растеж ще се предопредели от три основни фактора - намаляващото влияние на намаляването на данъците, търговските войни и тарифите и политиката на Федералния резерв, пише infostok.bg. Технологичните компании продължиха да се представят зле през тази седмица и акциите на компании, като Facebook и Apple отново се понижиха, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial се понижи с близо 400 пункта от върха си.

Понижението на пазарите, до голяма степен се предопределят от опасенията за рецесия. А такава, може да се предизвика от политиката на Фед на повишение на лихвите.

Щатската икономика достигна връх през второто тримесечие на тази година, следствие на намалението на данъците. Намаляването на този положителен фактор през следващата година обаче, се очаква да забави ръстът на водещата световна икономика до средните му нива и рецесия.

Разпродажбите на фондовите пазари направиха така, че инвеститорите да се втурнат да купуват щатски дългови ценни книжа. Възгледите на инвеститорите, на практика може и да са още по-мрачни от тези на икономистите.

Според щатските инвестиционни банки Goldman Sachs и JP Morgan, ръстът на щатската икономика се очаква да се забави до 2% през втората половина на 2019-та. Все повече стават и пазарните участници, които са на мнение, че Фед трябва да забави политиката си на повишение на лихвите, за да не нарани допълнително ръстът на икономиката на страната.

Икономистите посочват редица фактори, които ще са в основата на по-бавния растеж, но водещи в списъка са повишението на лихвените проценти от Фед, както и влиянието на тарифите и търговските войни, ако те продължат. Икономистите не предвиждат рецесия през следващата година, но през 2020 г. изглежда вероятно да видим такава. 

 "Ако Фед продължи по текущата траектория на лихвената си политика, мисля, че ще има рецесия през първата половина на 2020 г.", според Йозеф Ла Ворнна, главен икономист Americas at Natixis. Експертът очаква ръст от 2.5% през следващата година, макар и забавяне през втората половина.  Междувременно над 40% от акциите в широкия индекс S&P 500 са регистрирали спад от поне 20%, достигайки "мечи пазар".