Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне, съобщиха от организациите.

"Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно - отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)", пише в позицията на двете браншови сдружения.

"На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша", твърдят от организациите.

От БАЗ и СЗБ категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението им е да протестират и да искат отваряне на 1 февруари.

Важно е да напомним, че за разлика от останалите заведения, ресторантите в хотелите работят от 22 декември 2020-а.

Както Dir.bg писа по-рано днес на този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне (планирано от 1 февруари). Това съобщи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. По думите му, тъй като здравният министър "се е заял с тях" и ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени като виновници.

От БАЗ и СЗБ призоваваха всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста им в 12 часа утре (27 януари) пред Министерския съвет.