Ресторантьорският бранш определи като "залп" срещу тях последните спорове около ДДС от 9% в периода на криза. 

Причините, че вчера по време на дебатите в парламента управляващите предложиха минималният осигурителен праг за неквалифицирания персонал в ресторантите да е 610 лв., а за служителите с квалификация - 800 лв.

Първоначално обаче споразумението с бизнеса беше 9% ДДС за храни и книги срещу увеличаване на осигуровките в сектора.

"Това просто не е вярно! Внесената поправка, която се цитира от вчера, единствено изчиства текстовете и е изцяло съобразена с "Националната класификация на професиите и длъжностите", пишат от Асоциацията на заведенията.

От там обясняват, че според класификацията бармани, сервитьори и готвачи са изрично записани в клас 8. Това са квалифицирани кадри, за които минималният осигурителен доход ще бъде 800 лв. В клас 9, отново съгласно класификацията, са чистачи, работници по събиране на отпадъци и помощници.

"Тоест - неквалифициран персонал", категорични са от там.

"В една работеща пазарна икономика, каквато България се стреми да бъде, е логично да има разлика в заплащането на квалифицираните и неквалифицираните кадри. С цялото ни уважение, стремежът "за всекиго по равно" е философия на друг строй, от който мислехме, че сме се отказали преди повече от 30 години", са възмущенията на бранша.

Относно твърденията, че това ще доведе до масово назначение на бармани, сервитьори и готвачи като чистачи, те имат следната позиция. "Смятаме, че е време хвърлянето на кал върху нашия бранш да престане. Това е обида за всички, които работят усърдно, плащат данъци в България и осигуряват работни места".

"Българската асоциация на заведенията многократно е заявявала, че изсветляването на икономиката е сред основните й приоритети. За това работим през последните три месеца и смятаме, че заедно с премиера Бойко Борисов, правителство и парламент постигаме конкретни резултати", пишат от Асоциацията, подчертавайки, че решенията се вземат бързо и после е нормално да се прецизират.