Работодатели публикуваха рекордните 11,5 милиона свободни позиции през март, което е още едно доказателство за "стегнатия" пазар на труда, който подтикна милиони американци да търсят по-добре платена работа и допринесе за най-големия скок на инфлацията от четири десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Рекордните 4,5 милиона американци са напуснали работа през март - знак за увереността им, че могат да си намерят работа с по-добро заплащане и условия на труд.

Съкращенията, които са се движели около 1,8 милиона работни места месец преди пандемията да удари икономиката в началото на 2020 г., са намалели до 1,4 милиона през март спрямо 1,35 милиона през февруари, съобщи днес Службата за трудова статистика.

Пазарът на труда в САЩ е в подем. Работодателите са добавили средно над 540 000 работни места месечно през миналата година. Очаква се в петък министерство на труда да съобщи, че икономиката е генерирала други 400 000 работни места през април, според проучване на "ФактСет" (FactSet). Това ще е 12-ят пореден месец, когато новоназначенията са 400 000 или повече.

Американската икономика и пазарът на труда се възстановиха с неочакван темп от кратката, но унищожителна рецесия заради коронавируса през 2020 г., задвижвани от мащабните правителствени разходи и много ниските лихви, проектирани от Управлението за федерален резерв (УФР).

През март потребителските цени са нараснали с 8,5 на сто спрямо предходната година - "най-горещата инфлация" от 1981 година.