Изсъхнали слънчогледи, изгорели пшенични полета, вехнеща царевица: в северната част на Германия земеделието се задъхва от сушата, от която Европа страда от месеци, съобщи "Франс прес". Това предизвиква безпокойство сред земеделските производители, които настояват за мерки.

Края на юли, източната част на Германия. Слънцето жари земята в провинция Саксония-Анхалт, район в бившата социалистическа ГДР, разположен на изток от Берлин. Това са едни от най-плодородните земи в страната, но буквално лишени от вода от няколко месеца.

За разлика от южната част на страната тук не е валяло от април, докато нормално това е основният период, през който растат зърнените и други култури.

"Никога не сме виждали нещо подобно", твърди Юлиане Щайн, която работи в Агро бьордегрюн, земеделски конгломерат, основан след обединението на Германия през 1990 година.

"Достигнахме до точката, при която говорим за природна катастрофа, която заплашва прехраната ни", безпокои се тя.

Асоциацията на германските фермери призова за кризисни преговори, за да се обсъди помощта от държавата, тъй като секторът се страхува от огромни загуби през тази година.

"Очакваме милиарди евро загуби. Правителството трябва да обяви извънредно положение, за да могат земеделските производители в най-засегнатите райони да бъдат подпомогнати", предупреди тази седмица президентът на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид.

Реколтата за зърнените култури в частност се очертава да е много слаба, с прогнозирана загуба от 8 милиона тона или 1,4 милиарда евро пропуснати приходи.

Цвеклото, рапицата и царевицата също пострадаха от сушата, което накара земеделските производители да приберат реколтата с 2-3 седмици по-рано от обичайното.

"Царевичните стълбове са високи до коляното. Обикновено трябваше да са стигнали два метра", оплаква се Юлиане Щайн.

Недостигът на зърнени култури лишава земеделските производители от фураж за животните и автоматично води до покачване на цените. Редица млекопроизводители вече са решили да продават добитъка си и броят на закланите крави и юници е нараснал с 10 процента през първите две седмици на юли, според Германската агенция за земеделие и храни.

Единствената добра новина за Германия в момента е, че страната беше пощадена от пожари с мащаба на опустошилите десетки хиляди хектари в Швеция или довели до смъртта на стотици в Гърция.