Египетският министър на напояването Мохамед Абдел Ати е представил проект за транспортен коридор между езерото Виктория и Средиземно море на среща с американския експерт по водите Матю Паркс и заместник-ръководителя на посолството на Съединените щати в Кайро Никол Шемпейн, съобщи в. "Араб нюз", цитиран от БТА.

Представителите на САЩ са изразили интерес към проекта, определяйки го като един от най-важните регионални проекти, който ще донесе икономически и социални ползи за всички участващи страни.

Коридорът ще започва от извора на най-дългата река в света - езерото Виктория, което се намира между Танзания, Уганда и Кения. Наред с речния плавателен път той ще включва магистрала, железопътна линия, електрическа и комуникационна инфраструктура. Целта е да се свържат единадесетте държави от басейна на Нил - Еритрея, Уганда, Етиопия, Судан, Южен Судан, Демократична република Конго, Бурунди, Танзания, Руанда, Кения и Египет.

Пред онлайн изданието "Дейли нюз Иджипт" говорителят на министерството на напояването Мохамед Ганем заявява, че в момента се търси финансиране за детайлно предпроектно проучване.

Търговският обмен между Египет и държавите от басейна на Нил се е увеличил с 26,3 процента през първите девет месеца на 2021 година в сравнение със същия период през предходната година, сочат данните на Централната агенция за обществена мобилизация и статистика (CAPMAS), цитирана от онлайн изданието на списание "Иджипт тудей".

Египетският износ е достигнал 1,11 милиарда долара, което е с 33,7 процента повече на годишна база. Вносът от страните от басейна на Нил към Египет от началото на януари до края на септември пък е на стойност 497 милиона долара, докато за същия период на миналата година е в размер на 442 милиона.