Публикуваните днес официални данни сочат, че разходите като цяло са се повишили частично заради 10-годишната програма за обновяване на Бъкингамския дворец, официалната резиденция на кралицата в централен Лондон, предаде Асошиейтед прес.

Официални представители посочват, че много от системите на двореца не са били подменяни от 50-те години и е нужна доста работа, за да се намали рискът от опустошителен пожар или наводнения, както и да се модернизира сградата.

Средствата от данъкоплатците, използвани за официалните задължения и други видове разходи, са се увеличили от 42,8 милиона британски лири (56 милиона долара) през предходната финансова година до 45,7 милиона британски лири за финансовата година, приключила на 31 март . Представителите на двореца уточниха, че разходите за персонал, пътувания и поддръжка на имотите са се увеличили.

Разходите за пътувания например са се увеличили от 4,5 милиона британски лири на 4,7 милиона британски лири. Най-скъпото пътуване е било на принц Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила до Индия, Малайзия, Бруней и Сингапур. То е струвало 362 000 британски лири, отчасти заради използването на самолет "Вояджър" на Кралските военновъздушни сили.

Чарлз, който все по-често замества майка си на официални кралски събития, също така използва доста кралския влак за официални пътувания във Великобритания, като сумата за път грубо възлиза на около 20 000 британски лири.

Според финансовия отчет 92-годишната кралица е организирала 154 официални събития през финансовата година, включително посещение на пострадали при атентата на "Манчестър арена". Тя също така участва и в някои "по-леки" събития, включително за първи път присъства на Лондонската седмица на модата.

Нейният 97-годишен съпруг принц Филип е имал 57 официални участия преди да се оттегли през лятото.

В документа се изтъква също така, че кралицата е организирала годишно развлекателни събития в Бъкингамския дворец за 132 000 души, включително градински партита, встъпвания в длъжност и приеми.