Средните разходи на домакинствата в Япония са спаднали за втори пореден месец през ноември след увеличението на потребителския данък, а месечните заплати са се увеличили за първи път от четири месеца, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА и БТА.

Разходите на домакинствата са спаднали с 2 процента на годишна основа до 278 765 йени (2546 долара), уточни министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Въпреки че потребителските разходи са ниски от доста време, правителството на премиера Шиндзо Абе повиши потребителския данък от 8 на 10 процента от 1 октомври.

Доходите с отчитане на инфлацията са се повишили с 2,5 на сто до 475 548 йени през ноември.

Правителството одобри пакет от финансови стимули на стойност 13,2 трилиона йени миналия месец, за да подкрепи третата по големина икономика в света.

Първият пакет със стимули от 2016 година цели да преодолее слабото търсене след повишаването на данъка и да ускори растежа на фона на търговските спорове между водещите световни икономики.

Японското промишлено производство е спаднало с 0,9 процента през ноември спрямо предходния месец, отчитайки за втори пореден месец спад, съобщи в края на декември правителството.

Кабинетът на Абе не успява да постигне значителен икономически растеж на фона на слабото потребителско търсене и стагниращото заплащане, отбелязва ДПА.