Райънеър (Ryanair) е сезирал европейското правосъдие, за да оспори спасителния план за португалската авиокомпания ТАП (TAP), която беше тежко засегната от пандемията, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Нискотарифният ирландски авиопревозвач оспорва и правителствените помощи, предоставени на някои други компании.

Райънеър е депозирал жалба срещу решението на ЕК да разреши този план на португалското социалистическо правителство, каза пред АФП говорител на компанията.

Пандемията не трябва да нарушава правилата на конкуренцията, заяви той.

След като получи одобрението на Брюксел за спасителния план, Лисабон обяви миналия месец споразумение за ренационализацията на ТАП, тежко засегната от здравната криза, както целия авиосектор.

Португалия ще увеличи дяловото си участие от 50 на 72,5 процента след закупуването за 55 милиона евро на половината от дела в частния консорциум Атлантик гейтуей (Atlantic Gateway), който се контролираше от американския бизнесмен Дейвид Нийлман.

Този спасителен план предвижда помощ, която може да достигне 1,2 милиарда евро. Той ще бъде придружен с преструктуриране на авиокомпанията чрез намаляване на маршрутите и броя на самолетите, за да се гарантира дългосрочната жизненоспособност на португалския авиопревозвач.

Kоронакризата оказа голямо влияние върху въздушния транспорт, което накара много европейски правителства да се притекат на помощ на историческите си компании. ЕК реши временно да се отнася по-гъвкаво по въпроса с държавните помощите заради икономическите трудности. При нормални обстоятелства тя е доста по-пестелива при даването на разрешения, за да не се нарушава конкуренцията в Европа.

Миналата седмица ЕК даде зелена светлина и за държавна помощ от 290 милиона евро за подкрепа на Брасълс еърлйанс (Brussels Airlines), филиал на германската Луфтханза (Lufthansa).

Според Райънеър обаче пандемията не трябва да води до нарушаване на правилата за конкуренция.

Ирландската компания оспорва и и правителствените помощи, предоставени на други компании като скандинавската САС (SAS), Ер Франс (Air France) и Луфтханза.