През октомври индустриалното производство в САЩ се повиши, макар и слабо, за пети пореден месец, тъй като по-доброто нарастване на промишленото производство успя да компенсира влошаването в минно-добивната промишленост и в областта на комуналните услуги, показват официални данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се увеличи през октомври с 0,1% спрямо септември, когато нарасна с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-добър растеж от 0,2 на сто. Спрямо година по-рано индустриалното производство се повиши с 4,1%.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, също нарасна за пети пореден месец, при това с 0,3% спрямо септември, когато също се повиши с 0,3 на сто. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Понижение с 0,3% отбеляза минно-добивното производство, въпреки че извличането на петрол и на природна газ нарасна с 1,6% след понижение през предишните три месеца. Производството в сектора на комуналните услуги пък се сви през октомври с 0,5% след понижение с 0,1% през септември.

В също време беше оповестена доста силна възходяща ревизия на данните за третото тримесечие, когато индустриалното производство нарасна с цели 4,7% вместо с 3,3% според първоначална оценка и след скок с 5,3% през периода април - юни. Тази солидна възходяща ревизия сякаш не потвърди опасенията на някои анализатори, че индустриалният растеж цикъл вече е достигнал пик.

Натовареността на индустриалните производствени мощности през октомври се понижи слабо до 78,4% от 78,5% месец по-рано и при прогноза за по-солидно понижение към 78,2%.

Федералният резерв отбеляза, че неотдавнашните урагани, които засегнаха тежко някои американски щати, са допринесли за понижаване на нивата на индустриалното производство през септември и през октомври, но негативният ефект е бил в относително малък размер.