Не пропускайте своя шанс да инвестирате в България. Това призова президентът Румен Радев представители на германския бизнес, които федералният президент води със себе си, и които все още се колебаят дали да инвестират в България, цитиран от БТА.

Радев каза това на среща в София, в която участва и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, с представители на български и германски компании. Тя е в рамките на официалното посещение на Щайнмайер в България.

"България е решена да изгради предвидима, устойчива и прозрачна бизнес среда. Осъзнаваме своите проблеми и сме мотивирани да ги решаваме", заяви президентът Румен Радев, цитиран в съобщение на пресслужбата на президентството.

Румен Радев подчерта, че германският бизнес има устойчиво и силно присъствие у нас като над 5000 германски фирми работят в България, а 30 процента от стоте най-големи инвеститори в страната са именно германски фирми.

Като най-силното конкурентно предимство на България Румен Радев открои младите талантливи хора и посочи, че развитието на сектори с високо добавена стойност е фактор за преустановяване на негативните миграционни процеси и за завръщане на вече заминалите за чужбина. "Седеммилионна България заема шесто място в света като сбор на медали във всички олимпиади по природни науки. Ние сме далеч преди Германия в това отношение", посочи президентът Радев.

Според Румен Радев високата стойност на германските инвестиции в българската икономика се дължи на направените вложения в насърчаването индустрията и реалната икономика, а точно такива инвестиции гарантират устойчив растеж.

"Има и нещо по-важно от парите в тези инвестиции - новият прогресивен модел на отношения, който германският бизнес носи със себе си в България. Моделът на отношения бизнес-държава и бизнес-общество. Третият важен елемент е подкрепата, която ни дава германският бизнес да имаме по-ниска търпимост към проблемите в качеството", заяви президентът Радев. Той приветства добрите бизнес-практики, налагащи стандарти по отношение на качеството и на самата бизнес среда в България.

Румен Радев подчерта, че германският бизнес има устойчиво и силно присъствие у нас

Снимка: Президентство

От своя страна президентът Щайнмайер коментира увеличените икономически показатели между двете страни като много впечатляващи и призова присъстващите към откровена дискусия, включително и за евентуални проблеми.

"Германските фирми нямаше да бъдат тук, ако България не се развиваше като едно привлекателно място за инвестиции", каза Щайнмайер и добави, че от представителите на германските фирми ще се чуе, че те се нуждаят от добре обучени кадри.

Утре Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще разгледат производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД в Радиново, основано в България през 1999 г.

Ще има ли завод на "Фолксваген" у нас?

По-рано на пресконференция след срещата си с Щайнмайер Радев каза, че "успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основания да вярваме, че България може, готова е и заслужава икономически цикъл със затворено производство."

Българският президент заяви това в коментар за възможността концернът "Фолксваген" да открие автомобилен завод именно в България.

"Всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия ще работят за предоставянето на най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция", изтъкна Радев.