Руският президент Владимир Путин призова днес руското правосъдие да бъде "по-ефективно в защитата на правата на предприемачите". Апелът е отправен на фона на ареста на голям американските предприемач през февруари, който шокира бизнес средите, предаде АФП.

Руската прокуратура също |трябва "да помага за подобряването на бизнес климата", допълни Путин в реч по случай годишния форум на прокурорите в страната.

За нас това наистина е необходимо заради ограниченията отвън, пред които сме изправени. Трябва да компенсираме, подобрявайки качеството на труда вътре в нашата страната, на която бяха наложени тежки санкции от Запада, допълни той в речта си, която бе предава по телевизията.

Американският инвестиционен банкер Майкъл Калви бе задържан на 15 февруари в Москва по заподозрения в измама. Той е основател и старши партньор в инвестиционната компания Беринг восток (Baring Vostok).

Според съда срещу Калви и още петима души, включително двама мениджъри на Беринг восток, са отправени обвинения в измама. Според руски медии Калви е заподозрян в присвояване на 2,5 млрд. рубли (37 млн. д.) от банка Восточний, в която Беринг восток има контролен дял.

Обвиненията бяха повдигнати след продължителен спор между акционерите на Восточний.

Калви, който основава Беринг восток през 1994 година, отдавна работи в Русия и инвестира силно в технологичния сектор на страната, включително в интернет търсачката Яндекс.

Арестът на Калви предизвика остри реакции сред бизнес кръговете, които силно уважават неговия инвестиционен фонд, припомня АФП