Русия успя да ограничи шока от епидемията от коронавируса за своята икономика, която вече постепенно се възстановява, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

"Днес можем да кажем, че мерките ни дадоха резултат и позволиха значително да се смекчи удара на кризата", заяви Путин на правителствено заседание по видеоконферентна връзка, допълав БТА.

"Сега, с постепенното отпадане на ограниченията, икономическата дейност постепенно се възстановява", добави той, като уточни, че кризата е била много тежка и осезаема за руснаците.

"В някои страни сумите на отпуснатата помощ бяха много по-високи, но ние получихме точно желаните резултати", каза Путин по повод критиките, че Русия е отпуснала относително по-ниски финансови помощи за домакинствата и фирмите в сравнение с европейските си съседи.

Целият месец април и част от месец май тази година бяха неработни в Русия с цел овладяването на епидемията. Руското правителство очаква 5 процента спад на БВП за годината.

Вчера Путин заяви, че близо 3 милиона руснаци са се регистрирали официално в бюрата по труда. За сравнение през май те са били 2,1 милиона по официални данни.

Равнището на безработица в Русия е било 6,1 процента през май, през април - 5,8 процента, а през март - 4,7 процента.

"Главната цел на икономическата ни политика е да възстановим равнището на икономическа дейност" до 2021 г., заяви руският президент.