Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че би посъветвал американския лидер Доналд Тръмп в търсенето на виновника за повишаването на световните цени на петрола да погледне в огледалото, предава ТАСС, цитиран от "Фокус".

"Имахме много хубава среща с президента Тръмп в Хелзинки", отбеляза Путин. "Но ако с него бяхме засегнали темата, която в момента обсъждаме, бих му казал, че ако иска да намери виновника за повишаването на цените (на петрола), Доналд, тогава ти трябва да погледнеш в огледалото".

Руският държавен глава във връзка с това припомни за влиянието на геополитическите фактори на цените на нефта.

"Такива има, те реално играят на пазара", констатира той. "По-добре да не се бъркаш в тези пазарни процеси, да не се опитваш да получиш някакви конкурентни предимства за сметка на политически инструменти и да не се опитваш да ги регулираш, както в Съветския съюз, цените (на нефта): това не води до нищо хубаво".

Путин отбеляза, че съгласуваните с ОПЕК действия фактически са пазарни инструменти. Ние просто изравняваме търсенето и предлагането на пазара, това е всичко", констатира той. "Не ме вкарвайте, моля ви, във вътрешнополитическите процеси и дрязги в САЩ. Оправяйте се сами, защото пак ще кажат, че ние се бъркаме във вътрешнополитическия живот на САЩ".

Външни фактори

Путин смята, че текущото нарастване на цените на петрола са свързани с външни, често политически фактори.

"Това, че расте цената на нефта, това даже не е толкова резултат от нашата дейност (изпълнението на международното споразумение за намаляване на добивите), колкото резултат, в значителна степен, от други обстоятелства: очакваните решения за Иран, между другото, абсолютно незаконни решения и вредни за световната икономика; намаляването на добива в Северна Африка във връзка с редица политически обстоятелства; намаляването на добивите във Венецуела, също по вътрешнополитически съображения и във връзка с въведените там ограничения", заяви Путин на пленарното заседание на форума "Руска енергетическа седмица". "Нека да си го кажем честно, че тези цени на нефта до голяма степен са резултат от дейността на сегашната американска администрация", призова руският лидер.

Той уточни: "Ето, очакванията от въвеждането на санкциите срещу Иран, политическите проблеми във Венецуела". "Погледнете какво се случва в Либия. Ето резултата от безотговорната политика, която директно се отразява на световната икономика", уверен е руският президент. Ето защо, според неговото мнение, различните страни "трябва не само в енергетиката, но и в политиката да работят една с друга по-плътно и тясно, за да не допускат проблеми".