Руският президент Владимир Путин изрази задоволство от понижаването на безработицата до 4,6 процента, предаде ТАСС и БТА.

Средно безработицата за периода януари-септември е била 4,6 процента от активното население. Искам да подчертая, че това е най-ниското равнище в съвременната история на Русия, каза държавният глава на форума "Русия зове!", който започна днес в Москва.

Путин прогнозира също така, че инфлацията в началото на идната година може да се забави до 3 процента спрямо 3,6 процента в момента.

По думите му годишният обем на инвестициите в основен капитал в Русия в перспектива трябва да достигне 27 процента от брутния вътрешен продукт. В момента показателят е на ниво 21,6 процента, припомни той.

Путин допълни, че според прогнозите на правителството през 2020 г. растежът на инвестициите би трябвало да достигне 5 процента, а през 2021 година - 6,5 процента.

Форумът "Русия зове!" се провежда за 11-и път в Центъра за международна търговия в Москва и ще продължи до 22 ноември.

Миналата година в събитието са участвали над 2500 гости, включително 500 чуждестранни делегати от 63 държави, представители на властите и ръководители на водещи световни компании, отбелязва РИА Новости, позовавайки се на сайта на организаторите.