Само половината от хората по света смятат, че тяхната страна е демократична, сочи проучване, публикувано във вторник. Интересно е да се отбележи, че много от представителите на страните от Западна Европа виждат банките и социалните медии като заплаха за демокрацията, съобщава Инвестор.

Проучването обхваща 150 хил. души от 57 страни. То е изготвено от германската статистическа компания Dalia Research и неправителствената организация Съюз на демокрациите, като разкрива, че 38% от анкетираните са недоволни от работата на своята държава. 

"В момента най-големият риск за демокрациите е, че обществеността вече не ги възприема като демократични", посочва в изявление Нико Ясперс, главен изпълнителен директор на Daila Research.

Анкетираните жители на САЩ, където предстоят президентски избори през 2020 г., нямат единно мнение относно въпроса дали тяхната страна е демократична - 46% посочват, че това е така, докато 40 на сто не смятат, че Съединените щати са достатъчно демократични.

Над половината от американците заявиха, че САЩ са оказали положително въздействие върху демокрацията по света, въпреки че мнозинството в страните от Запада като Канада и голяма част от европейските държави определят американското въздействие като негативно.

В Европа 52% смятат, че Европейският съюз (ЕС) не действа в интерес на повечето европейци, като най-сериозни са критиките от представителите на Италия, Франция и Гърция.

Проучването излиза само няколко дни преди срещата на върха на страните от Г-20 в Япония и преди лидерите на ЕС да определят новите имена, които да застанат на главните ръководни позиции в блока - също процес, възприеман от мнозина като недемократичен.

В Италия, където евроскептичните партии спечелиха изборите през 2018 г. и сега са основна сила в правителството на страната, 69% от анкетираните смятат, че решенията на ЕС не са в интерес на местното население.

Повечето европейци виждат банките и останалите представители на финансовата сфера като фактори, оказващи отрицателно влияние върху демокрацията в техните страни, като в това отношение Гърция е най-критична към тях.

В глобален мащаб 52% не смятат, че техните страни са подготвени за нова финансова криза.

Над 40% от анкетираните американци, канадци и австрийци, заедно с представители на други държави, определят социалните платформи като източници на отрицателно влияние върху демокрацията.