Промишлените производители в еврозоната приключиха 2020 година с оптимистична нотка. Активността в сектора се увеличи с най-бързия си темп от средата на 2018 година, което предполага, че икономиката на зоната е по-малко засегната от пандемията, отколкото по-рано през годината, сочи водещо проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Германия отново е била движещата сила и за разлика от доминиращия сектор на услугите в блока, който е особено силно повлиян от мерките за справяне с коронавируса, фабриките в региона до голяма степен останаха отворени.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI) на Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) се е повишил до 55,2 пункта през декември спрямо 53,8 пункта през ноември. Равнището е под първоначалната оценка от 55,5 пункта, но е най-високото от май 2018 година.

Индексът измерва продукцията и е част от композитния Пи Ем Ай, който се очаква в сряда, се възприема като добър ориентир за икономическото здраве. Той се е покачил от 55,3 до 56,3 пункта.

"Следователно през четвъртото тримесечие икономиката изглежда е засегната от пандемията далеч по-малко в сравнение с безпрецедентния спад през второто тримесечие благодарение на устойчивостта на промишленото производство", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в Ай Ейч Ес Маркит.

Новите поръчки са се увеличили на фона на силното търсене на германски стоки и отчасти отразяват временния скок в търсенето от Великобритания преди края на преходния период за Брекзит.

Въпреки голямото търсене и трупането на поръчки от заводите с един от най-силните темпове от близо три години, броят на служителите отново е намален миналия месец, макар и с по-бавен темп. Индексът на заетостта е достигнал 49,2 пункта спрямо 48,7 пункта през ноември, оставайки под символичния праг от 50, който разделя растежа от спада.

Заетостта е продължила да намалява, но подобен модел на възстановяване имаше при световната финансова криза - подобряването на пазара на труда идва по-късно от нарастването на производството, обясни Уилямсън.