Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха изненадващо през ноември 2020 година. Това показват данните на немската официална статистика Destatis, които са поредното доказателство, че водещата европейска икономика се представя много по-добре от очакваното в условията на втора коронавирусна вълна и свързаните с нея ограничителни мерки и локдауни, предаде БНР.

Според статистиката поръчките за промишлено производствени стоки са скочили през ноември с 2,3% спрямо октомври. Тогава те се повишиха с 3,3% (възходяща ревизия от повишение с 2,9%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с около 1 процент.

Експертите твърдят, че подкрепа за растежа оказват, както вътрешните производствени поръчки в Германия, които се повишиха с 1,6% на месечна база, така и поръчките, идващи от чужбина, които се увеличиха с 2,9 на сто.

Същевременно новите промишлени поръчки от останалите страни членки на еврозоната скочиха с цели 6,1% въпреки втората вълна на Covid-19, заляла Европа през есента и началото на зимата, която накара европейски държави да въведат нови строги ограничителни мерки, целящи да забавят разпространението на инфекцията.

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха растеж от цели 6,3% през ноември след спад повишение с 2,3% през октомври и осреднена прогноза за доста по-скромно нарастване с 2,1 на сто.

От друга страна промишленият оборот в Германия през единадесетия месец на миналата година нарасна с 1,1% спрямо октомври, когато се повиши с 3,2% и остана с 3,6% под оборота преди началото на пандемията (спрямо февруари 2020 г.).