Китайското промишлено производство е нараснало с 6,3 процента през юни спрямо предходната година, сочат публикувани днес официални данни. Показателят се повишава след 17-годишния минимум през май и надминава очакванията на пазарите, предаде Ройтерс и БТА.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха растеж от 5,2 процента спрямо 5 процента през май.

Инвестициите в дълготрайни активи през първата половина на годината са нараснали с 5,8 процента спрямо предходната година, се посочва в публикуваните данни на Националната статистическа служба, спрямо растежа от 5,5 процента, прогнозиран от анализаторите.

Инвестициите в дълготрайни активи на частния сектор, които са 60 процента от общите инвестиции в страната, са се увеличили с 5,7 процента през периода януари-юни спрямо растеж от 5,3 процента за януари-май.

Продажбите на дребно са нараснали с 9,8 процента на годишна основа през юни. Анализаторите очакваха растежът да се охлади до 8,3 процента спрямо 8,6 процента през май.

Търговските партньори на Китай и инвеститорите наблюдават отблизо състоянието на втората най-голяма икономика в света. Продължаващата вече година китайско-американска търговска война нанася вреди на бизнеса и инвестициите, като подклажда страхове от глобална рецесия.