Решението на президента Джо Байдън да подпише един от първите си укази, с които връща САЩ към Парижкото споразумение за климата и отмяната на блокираните екологични политики по време на ерата на Тръмп върна страната към държавите, които водят битка срещу глобалното затопляне и изменението на климата.

Емисиите от производството на електроенергия са формирали повече от 31% от общите емисии през 2019 г., за това връщането към Парижкото споразумение е изключително добре дошло, смятат анализаторите от GlobalData. Според тях, промяната на редица политики, които бяха антиекологични и благоприятни за въглищната индустрия, заедно с оптимистичната цел електроенергийният сектор да бъде въглеродно неутрален до 2035 г., може просто да доведе до ускорен темп на разширяване на ВЕИ.

Анкит Матур, ръководител в GlobalData, коментира, че докато сегментът за ВЕИ нарасна с почти 9% по време на управлението на Тръмп, изборът на Байдън постави на сцената бързата траектория за ръст на възобновяемата енергия.

"Междувременно издадените укази, с които се отменя предишното разширяване на ВЕИ, допълнително повишиха категоричното намерение на новото правителство да развива зелените технологии за ограничаване на вредните емисиите, постигайки въглероден неутралитет", смята специалистът.

3е-news.net