Вложенията в суровини могат да донесат умерени приходи на инвеститорите през 2021 година, препоръчват експертите от BofA Global Research (подразделението за анализи и проучвания на Bank of America), които прогнозират потенциал в ръст на цените на петрола, природния, а също така и на металите - мед, никел и алуминий.

"Индексът на суровините ICE, които се търгуват на стоковите борси, се е понижил с 18.3 % за последните 12 месеца и с 22.8 % от началото на 2020 година заради спада на глобалната мобилност и цените на енергоносителите", отчитат от BofA. Според тях, индикаторите на цените на промишлените стоки, благородните метали и селскостопанските стоки ще демонстрират положителна динамика - съответно с 11%, с 21% и с 2% през следващата година.

3е-nes.net

"През първото полугодие на 2021 година очакваме засилена инфлация в САЩ на фона на възстановяването на икономическата активност след предизвиканата от пандемията COVID-19 криза, а също така и запазване на политиката на стимули от Федералния резерв. Очакваме също, че промишлеността в целия свят ще продължи да расте и това ще поддържа цените на промишлените метали. Освен това, виждаме, че цикълът на дългосрочните капиталовложения на бизнеса и инвестициите в инфраструктура продължават, както в САЩ, така и в Китай", отбелязват експертите на BofA Global Research.

"По този начин, наличието на потенциал за ръст на цените на суровините, заедно с вероятния преход на петролния пазар към ситуация, при която дългите фючърси се търгуват по-ниско от късите сочи за умерено позитивна доходност на вложенията в суровини през 2021 година", се казва в обзора.

От BofA очакват средната цена на WTI (американския лек суров петрол) за 2021 г. да е 47 долара за барел, на природния газ - 3.3 долара за 1 млн. британски термални единици (BTU).

"Прогнозите ни за петролния пазар са основани на очакванията за запазване на политиката на стимули от Федералния резерв, засилена инфлация, увеличаване на темповете за икономически ръст и възстановяване на глобалната мобилност. Очакваме, че през следващата година Иран и Венецуела ще останат основно извън пазара, а ОПЕК+ ще изпълнява условията по действащото споразумение", посочват още експертите.

Сред ключовите рискове за пазара се посочват продължаването на карантинните мерки във връзка с пандемията COVID-19, потенциални разногласия в ОПЕК+ , както и потенциалното връщане на световния пазар на иранския петрол в случай на смекчаване на санкциите по отношение на страната от администрацията на следващия президент на САЩ Джо Байдън.

Победата над коронавируса благодарение на появата на ваксини и последващо възстановяване на икономическата активност на фона на фискалните стимули ще подкрепи търсенето на стоки, свързани с икономическия цикъл, особено за тези, чиито запаси са ограничени, се казва в проучването.

"В тази връзка медта вероятно ще продължи да поскъпва, докато златото може да се сблъска с проблеми", отбелязват експертите. "Фундаменталните фактори през 2021 година, според нас ще са най-силни за медта - цената на метала може да се вдигне до 8000 долара за тон".

Средната цена на медта през следващата година ще е 7 588 долара за тон, а през 2022 година - 7 625 долара за тон, очакват от BofA.