Профилът на длъжника в България е млад мъж, около 30-годишен, който не съумява да прецени правилно приходите и разходите си, а живее динамичен живот, който го кара да взима спонтанни решения. Той е със средно или висше образование, на трудов договор, като най-често е от градовете Пловдив, Бургас и Стара Загора. Това сочат данните от годишното проучване на задълженията на домакинствата и бизнеса за 2018 г. на Асоциацията на колекторските агенции у нас, представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Снимка: bTV

Проучването сочи, че най-съвестно покриват вноските си жителите на София, Русе и Враца.

С най-големи задължения са младите хора, сочат още данните на асоциацията.

"Това е една устойчива тенденция - младите хора около 30-годишна възраст задлъжняват най-често", коментира Лилия Димитрова от Асоциацията пред bTV.

А обяснението е, че това е възраст, на която хората са на добро ниво от развитието си, получават добро заплащане, имат повече необходимости и взимат по-импулсивни решения.

Българинът обаче не е толкова задлъжнял и става по-коректен към плащанията си.

"Задлъжнялостта пада. Това не е изненада и е факт както по нашите данни, така и по данните на Централната банка, въпреки че кредитите продължават да се увеличават. Тук имаме много просто обяснение. В България има рекордно ниска безработица. Българите когато работят и могат да посрещнат своите задължения - те заплащат и своите кредити. Когато хората работят и се чувстват спокойни за своето бъдеще, те са много по-спокойни да си купят и свое жилище, да си купят кола и да си позволят други вещи, които не са от първа необходимост", коментира в студиото на "Здравей, България" председателят на Асоциация на колекторските фирми Райна Миткова.

Според данните от асоциацията средният размер на задълженията на потребителите нараства до 1161 лв, спад обаче бележи общият обем нововъзложен дълг. Той е 1.418 млрд. лева при 2.040 млрд. лева за 2017 г. Броят възложени случаи за 2018 г. е 1,22 млн. при 2,63 млн. за 2017 г. Обемът на изкупените дългове нараства като общата им стойност е 1.905 млрд. лева при 772 млн. лева за 2017 г.

Данните показват още, че за 2018 г. българинът задлъжнява най-много в частта банкови продукти - 51 процента, следват небанкови продукти с 19 процента ( това микрокредитиращи компании или фирмите за бързи кредити), телекомуникации - 15 процента и застраховки - девет процента.

Снимка: bTV

"Банките започнаха да търсят услугите на колекторските фирми на много по-ранен етап, около 30, 60, или 90 дни от просрочието", уточни Лилия Димитрова.

Данните показват още, че през 2018 г. се увеличават застраховките.