Проекти в Държавен фонд "Земеделие" са били забавяни с 20-30 месеца. Изплащането по тях вече е започнало, като този месец са разплатени около 46-47 млн. лева, обяви новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Борис Михайлов.

"Те са над 2000 и са за над половин милиард лева. Проектите ще бъдат финализирани в рамките на тази календарна година", обясни директорът на ДФ "Земеделие". Създаден е график за преодоляване на изоставането

Измами и корупция

До ДФ "Земеделие" е достигнала информация от достоверни източник, по думите му, че "хора с румънски номера на телефоните, т. е. българи, които "играели ролята на телефонни измамници" са искали пари от стопаните със забавени плащания, представяйки се за консултанти, за да получат някакви проценти". 

"При всички положения става въпрос за измама. Предполагам се представят като някакви посредници. Вероятно казват, че парите отиват някъде нагоре към Фонда. Говорим за телефонни измами. Тези корупционни практики ще ги спрем по всякакъв начин", допълни Михайлов.

"След подобни обаждания хората задължително да се свържат с местното РПУ и местната прокуратура, с фонда и лично с мен", каза той, цитиран от БТА.

Директорът на ДФ "Земеделие" заяви, че Фондът раздава годишно между 2 и 3 млрд. лв., което е огромна отговорност. 

"Опитите за измама и корупция компроментират целия цикъл и оронват престижа на държавната институция", категоричен бе Михайлов.