Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу коментира снощи, че има значителни шансове американските компании да получат лицензи за продажба на продукти на китайския технологичен гигант Хуауей (Huawei), който е сред основните причини за напрежението в търговските отношения между Пекин и Вашингтон, предадоха световните агенции и БТА.

Къдлоу направи това изявление след сключеното примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света, след като Вашингтон се отказа да наложи нови мита за китайския внос, уточни АФП.

В събота президентът на САЩ Доналд Тръмп вече спомена за възможността да бъдат смекчени американските ограничителни мерки срещу Хуауей и най-вече при продажбата на оборудване, което "не представлява голям проблем за националната сигурност".

Има значителни шансове министерството на търговията да отвори вратата и да предостави нови лицензи, посочи Къдлоу в ефира на Фокс нюз.

В средата на месец май министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително. Като последица от това решение Алфабет (Alphabet), компанията майка на Гугъл (Google), обяви, че спира бизнеса си с Хуауей, който изисква трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги с изключение на технологиите, които са обществено достъпни чрез отворен лиценз.

В "черния списък" по принцип попадат компании, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати.

По-късно същия месец търговското министерство на САЩ създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на Хуауей да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията. Лицензът в сила 90 дни смекчава ограниченията, наложени на Хуауей от САЩ за купуване на американски стоки и целта му бе да се помогне на съществуващите клиенти.