Продължават измамите с IBAN за фирмите, заяви комисар Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Това е кодът, който идентифицира държавата, към която принадлежи сметката, банката на титуляра и самия номер на сметката.

"Криптирането на информация и искането на откуп, измамата "сменен IBAN", инвестиционните измами, романтичните измами чрез фалшиви профили в социалните мрежи са сред най-честите киберпрестъпления. На всеки 4 дни се появява българска компания, загубила стотици хиляди евро вследствие на киберпрестъпления", обясни комисар. Димитров при представяне на резултатите от национално представително проучване по тази тема, изготвено от агенция "Тренд" по поръчка на Съюза за стопанска инициатива.

"Става въпрос за организирани престъпни групи от Северна Африка, които на практика влизат в имейлите на български компании. Внимателно следят кореспонденцията и в точно избран момент подменят банковата сметка, по която да бъдат изпратени следващите 300 000 евро, например. Всеки четири дни при нас се явява българска компания, която губи 30-50-100 000 евро. Лошото е, че два-три пъти годишно се явява компания, която губи няколко милиона лева", заяви Димитров, цитиран от БНР.

По време на Зелената седмица, организирана от Dir.bg миналия месец, комисар Владимир Димитров разказа за най-честите киберпрестъпления, с които се сблъскват и то след конкретни сигнали и оплаквания - от атакуване на компютърни мрежи, до смяната на IBAN с последващо отклоняване на парични преводи и загуба на милиони левове от фирми. Не са редки и инвестиционните измами от платформи за уж бърза възвръщаемост.