Таблоидът "Нешънъл инкуайрър", който бе замесен в скандали около Доналд Тръмп и Джеф Безос, е продаден на Джеймс Коен, бивш ръководител на компанията за вестникарски павилиони по летищата Хъдзън нюз (Hudson News), информира Асошиейтед прес.

Компанията собственик на вестника Америкън мидия (American Media) обяви късно снощи плановете да продаде изданието на Коен. Финансовите параметри на сделката, включваща още два таблоида - "Глоуб" и "Нешънъл екзаминър" - засега не са оповестени.

Америкън мидия обяви миналата седмица, че се оттегля от издаването на таблоиди, за да се концентрира върху други дейности.

Федералната прокуратура на Манхатън се съгласи миналата година да не преследва компанията в замяна на съдействието й при разследването на финансирането на кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 година. Разследването в крайна сметка доведе до тригодишна присъда за бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен по редица обвинения, включително нарушаване на правилата за предизборните кампании.

Америкън мидия призна, че е платила 150 000 д. на бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл, за да осигури мълчанието й за предполагаема афера с Тръмп в опит да подпомогне кампанията му.

"Нешънъл инкуайрър" също така бе обвинен от шефа на Амазон (Amazon) Джеф Безос в опит за изнудване. Според него таблоидът е заплашвал да публикува негови компрометиращи снимки.

Адвокатът на Америкън мидия отрече изданието да е участвало в опита за изнудване, но атаката от Безос създаде риск от големи юридически разходи и опасност да бъде развалена сделката с прокуратурата, при която компанията обеща да не нарушава законите в бъдеще.