За пчеларите в Китай, водещ в света производител на мед, се очертава безрадостно начало на ключовия пролетен сезон на опрашване, информира Ройтерс и БТА.

Заради ограниченията за пътуване, чиято цел е да се овладее разпространението на коронавируса, те са блокирани по домовете си, а пчелите им остават седмици без храна.

Цзюе, пчелар от Синцзян, в Северозападен Китай, казва, че не е спал от дни, тъй като се тревожи за своите около 300 пчелни семейства. Те се намират на над 300 километра от мястото, където той е изолиран заради ограниченията.

Цзюе е загрижен, защото ако всичките му пчели умрат, той ще загуби доходите си за цяла година. Подобни тревоги изпитват и други пчелари.

Пропускането на фазата на цъфтеж на растенията заради ограниченията, свързани в коронавируса, наред със спада в броя на пчелите, заплашва да засегне поминъка на 300 000 пчелари. Застрашено е и производството на мед, и отглеждането на култури, които разчитат на пчелите за опрашване.

Китай произвежда около 500 000 тона мед годишно или около една четвърт от световния обем, което го прави лидер в сектора. Азиатският гигант изнася над 100 000 тона мед за Европа и САЩ.

Перспективата за производството на мед тази година е нерадостна, отбелязва Ройтерс.