Група от повече от 100 милионери и милиардери отправи молба към политическите и бизнес лидери, които се включват в обсъжданията на тазгодишния виртуален Световен икономически форум: накарайте ни да плащаме повече данъци.

Групата, наричаща себе си "патриотичните милионери", заяви, че в момента свръхбогатите не са принудени да плащат своя дял от глобалното икономическо възстановяване от пандемията, предаде Ройтерс (Reuters).

"Като милионери знаем, че настоящата данъчна система не е справедлива. Повечето от нас могат да кажат, че докато светът е претърпял огромно страдание през последните две години, ние всъщност сме свидетели на увеличаването на нашето богатство по време на пандемията, но малцина честно ще кажат, че плащаме справедливия си дял от данъците", отбелязаха подписалите се в отворено писмо, публикувано по повод "виртуалния Давос", който започна на 17 януари.

Ройтерс съобщи миналата година за зашеметяващото нарастване на богатството на милиардерите през 2020 г., когато светът влезе в локдаун и глобалната икономика се изправи пред най-тежката си рецесия след Втората световна война. Това накара групата на милионерите да поиска по-високи данъци.

Като резултат дойде решението на повече от 130 държави да се споразумеят за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък за големите компании от 15%. Намерението е да се затрудни избягването на данъци. Но и на това групата на милионерите отговори, че богатите все още трябва да допринесат повече.

В продължение на две години на пандемия състоянието на 10-те най-богати хора в света се е повишило до 1,5 трилиона долара - или с 15 000 долара на секунда - показа проучване на Oxfam.

Подписалите се в писмото, сред тях наследницата на "Дисни" Абигейл Дисни и рисковия инвеститор Ник Ханауер, заявиха на участниците във форума: "Няма да намерите отговора в частен форум... вие сте са част от проблема."

 

Говорител на Световния икономически форум каза, че плащането на справедлив дял от данъците е един от принципите на форума, а данъкът върху богатството - какъвто съществува в Швейцария, където е базирана организацията - може да бъде добър модел за други страни.

В повечето държави богатите не трябва да плащат годишни данъци върху активи като недвижими имоти, акции или произведения на изкуството - облагат се само когато активът бъде продаден.

Според проучване, проведено от "Патриотичните милионери" съвместно с Oxfam и други организации с нестопанска цел, прогресивен данък върху богатството, започващ от 2% за тези със състояние над 5 милиона долара и нарастващ до 5% за милиардерите, може да събере 2,52 трилиона долара, достатъчни в световен мащаб, за да излязат от бедност 2,3 милиарди души и да се гарантират здравни грижи и социална защита за хората, живеещи в страни с по-ниски доходи.

През 2021 г. Световната банка публикува статия, в която призова страните да обмислят данък върху богатството, за да помогнат за намаляване на неравенството, да попълнят държавните хазни, изчерпани от схемите за облекчаване на последствията от COVID-19, и да си възвърнат социалното доверие.

Извън Аржентина и Колумбия от началото на пандемията в други страни обаче не са въведени нови схеми за данък върху богатството.