Приоритет за ЕС става модернизацията на морския бизнес и през следващия програмен период акцентът ще падне върху сините иновационни технологии, каза днес във Варна председателят на Морски клъстер България Илзе Атанасова, предава БТА.

По думите й от следващата година ще влязат в сила редица международни регулации за постепенно намаляване на въглеродните емисии от корабите с 50 на сто и за опазване чистотата на морската вода. Акцент за ЕС стават и нововъзникващите морски сектори - добив на енергия и на полезни изкопаеми от дъното, допълни Атанасова.

В България делът на морската икономика в БВП е около 3,4 на сто, допълни председателят на морския клъстер. По думите й в сектора има голям недостиг на кадри, като най-остър е в кораборемонта.

През последните години Европа загуби темповете на развитието си в синята икономика, каза още Атанасова. По думите й интересът към моряшката професия е спаднал особено драстично в западната част на континента и затова бизнесът разчита основно на хора от Източна Европа и Азия. Страните от ЕС обаче вече си дават сметка за този проблем и някои от тях предприемат защитна политика към професиите и стимулират фирмите да наемат местни кадри, допълни Атанасова.

Във Варна днес председателят на Морски клъстер България откри Денят на сините кариери, който среща фирми от всички сфери на морската индустрия с ученици и студенти. Съорганизатор на форума е Българската морска камара.