Президентът и главен изпълнителен директор на Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) Жан-Марк Жанаяк обяви, че подава оставка, след като предложеното от него споразумение за заплатите беше отхвърлено от над 55 процента от служителите в авиокомпанията, предаде Франс прес.

"Поемам последствията от този вот" и "ще подам оставка", подчерта Жанаяк в изявление пред медиите няколко минути след обявяването на резултатите днес, на 13-ия стачен ден от февруари насам.

Споразумението за заплатите беше отхвърлено от 55,44 на сто от служителите в авиокомпания Ер Франс, предложено от президента на авиокомпанията Жан-Марк Жанаяк, който беше обвързал оставането си на този пост с резултата от вота.

Участието в електронното гласуване достигна 80,33 на сто от общо 46 771 служители в Ер Франс с френски договори. Участниците в консултациите, започнали на 26 април по предложение на ръководството, трябваше да гласуват по проект за споразумение, предвиждащо повсеместно увеличение на заплатите със 7 на сто в разстояние на 4 години плюс индивидуални увеличение от 2018 до 2021 година.

Десетте синдиката, представляващи всички професии в авиокомпанията, отхвърлят предложението на ръководството. Те настояват за увеличение на заплатите с 5,1 на сто на всички служители още през 2018 година, за да се навакса загубената покупателна способност след последното увеличение преди седем години.