През следващата година фокусът на политиката по заетост ще бъде изместен от субсидираната временна заетост към трайно повишаване на качеството на работната сила. Ще се осигуряват обучения на безработни по търсени на пазара на труда професии. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на церемонията по връчването на наградите "Работодател на годината", съобщиха от социалното министерство.

Форумът се организира от Агенцията по заетосттa за 16-та поредна година.

По думите на Сачева информацията за нуждите на двете страни ще идва както от заявените работни места в бюрата по труда, така и от работодателските анкети, които се провеждат два пъти годишно. "До края на 2020 г. ще заработи онлайн система, която ще дава информация за бъдещето развитие на пазара на труда. Ще се разработят и други платформи за оценка на уменията и включване в електронни обучения", е посочила Сачева, цитирана в съобщението.

Според министъра професионалното ориентиране е за хора от всички възрасти и е важно да се разшири достъпът до него. "Валидирането на знания и умения също трябва да се популяризира. С Министерството на образованието и науката стартирахме такава система за валидиране", е заявила Сачева. Тя е допълнила, че повишаването на качеството на работната сила е необходимо и за заетите чрез гъвкави, достъпни и безплатни обучения за допълнителна квалификация и за базови умения - езикови, математически, дигитални и др.

На церемонията Деница Сачева е наградила три фирми с принос за осигуряване на заетост на безработни на регионалния трудов пазар - "Пилко" ЕООД-Разград, "Розариум" ООД-Пловдив и "Се Борднетце - България" ЕООД-Мездра. Работодателите са осигурили общо устойчива или временна заетост на 707 души. Освен министъра награди на социално ангажирани предприятия са връчили още вицепремиерът Мариана Николова, както и заместник-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров.