Пренасищането с петрол е възможно да доведе до преразглеждане на доставките от ОПЕК. Най-големият риск за петролните търговци след въвеждането на предстоящите санкции срещу Иран се крие в това, че никой не знае до колко ще падне износът на петрол от арабската държава.

Това каза Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, в пред Bloomberg TV по повод предстоящото въвеждане на санкциите срещу износа на петрол от Иран.

"Пазарът на акции обикновено предхожда и изпреварва движенията на суровините, цените на енергийните акции бяха под натиск в последно време и най-вероятно това е поради очакванията за спад в търсенето на петрол."

Друг интересен процес, водещ към бъдещи прогнози за пазара на петрол, който посочи Райков е промяната в цените на акциите на щатските компании, които предоставят услуги по дрийвинг.

"Този сектор беше под сериозен натиск и в момента стойностите му са на четиригодишно дъно, нещо, което не би следвало да виждаме при толкова високи цени на петрола, на каквито бяхме свидетели през октомври. Така че пазарът очаква волатилност и може би по-ниски цени - или това показват акциите на тези компании".