Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през лятото. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик.

"Когато имаме повтаряеми нарушения две поредни години, може договорът за концесия или наем да бъде прекратен. Най-честите нарушения това лято бяха свързани с липсата на спасители и с ползването на по-голяма площ от одобрената за преместваеми обекти, а някъде липсваха и указателни табели. Но като цяло общият брой на нарушенията намалява в сравнение с миналата година", каза още Ангелкова.

Тя посочи, че повече българи се ходили в Турция през лятото, отколкото обратното.

"Над 200 хил. българи са посетили турската държава през летните месеца, а 180 хил. турци са посетили България. Но Турция ни е един от основните пазари за зимен туризъм, така че нещата се изравняват на годишна база. Подобна е ситуацията и с Гърция", коментира министърът.

Тя обясни, че и тази година Слънчев бряг е българска дестинация номер едно за чуждестранните туристи.

Ангелкова заяви, че се работи по насърчаването и на детския туризъм. "Всяка година изпращането на деца в детските лагери нараства. В момента сме създали работна група, която разработва конкретни изисквания специално за детските лагери, защото в момента те попадат в общата хипотеза‚ места за настаняване. Искаме допълнително да увеличим интереса към тях", обясни тя.

Във връзка с ефекта от наемането на чуждестранни работници в туризма, Ангелкова посочи, че той е голям.

"Улесняването на правилата за наемането на работници от трети страни увеличи заетостта в сектора. Само за това лято, съгласно данните, които имаме от Агенцията по заетостта, над 7700 сезонни работници са били заети", каза още тя и обясни, че това са хора, които работят на празни работни места, на които български граждани не искат.

"Градският туризъм в София тази година има бум. Усилията, които Столична община прилага и по отношение на привличане на ниско тарифни авиокомпании, и по възстановяването на различни паметници на културата дава своето отражение. Почти 15% е ръстът на този тип градски туризъм", коментира Ангелкова.

Тя заяви, че се работи активно и по подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 г.