Комунистическото правителство в Куба назначи вчера Висенте де ла О Леви за министър на енергетиката и минната промишленост, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Това стана на фона на продължаващи с часове прекъсвания на тока в страната, предизвикали необичайни протести на целия остров.

Правителството благодари на бившия енергиен министър Николас Ливан Аронте за службата му, и съобщи, че ще му бъдат възложени нови задачи. В обявената по телевизията смяна властите обаче не изясниха причината за нея.

Властите вчера обявиха, че ще сменят и ръководителя на държавният енергиен оператор. Временното прекъсване на тока в Куба, което продължава по 12 часа на ден, предизвика политическо напрежение. Прекъсванията започнаха по-рано тази година и засегнаха всички провинции в страната, включително и столицата Хавана.

Електрическата мрежа на Куба се срина след урагана Иън, връхлетял миналия месец. Оттогава в Хавана имаше няколко отделни протести. Протести имаше и в по-малки провинциални градове на Куба заради продължаващите периоди без електричество, които в някои райони се влошават.

Кубинската прокуратура обяви миналия петък, че е разследвала случаи на протестни прояви след урагана, в които участниците "нарушили обществения ред и спокойствието на гражданите". Разследват се и предполагаеми случаи на палежи, блокиране на пътища и вандализъм, както и нападение срещу служители на реда.